תזונה נכונה ובריאה לילדים

תזונה נכונה ובריאה לילדים:שף בכיף

 

  


חשיבות התזונה אצל ילדים


עלייה במשקל אצל ילדים שכיחה כיום מאשר בעבר וזאת מכמה סיבות, ניתן לציין שתי סיבות עיקריות לכך: הן המבחר העצום שקיים בכל סופר ומכולת לחטיפים וממתקים המכילים קלוריות לא מועטות שלרוב נמצאים לנגד עיני הילד בקופה. וסיבה נוספת היא, השעות הדלות של הילד בפעילות ספורטיבית שלא נותנת מקום לשריפת הקלוריות. אפשר לראות את התמונה כך  שבעבר, כשעידן המחשבים לא היה קיים או לקח חלק בלתי נפרד משעות הפנאי, הילדים היו יוצאים החוצה ומשחקים שעות במגוון משחקי חברה שהיו כוללים בתוכם ריצות אין סופיות וכשהילדים היו חוזרים מבית הספר לרובם חיכתה ארוחת צהריים דשנה וחמה מסיר גדול וריחות של בית.

כיום, בעידן המודרני, את זמננו בתור הורים אנו מנסים לחלק בין צרכיהם של הילדים וחינוכם לבין קריירה, דאגה לבית, זמן איכות עם המשפחה ובין לבין זמן לעצמנו. בכל הטרוף הזה אנו מנסים לחנך את הילד להבחין בין טוב לרע ומה נכון בשבילו ומה פחות לשם התפתחותו התקינה הן הפיזית והן הרגשית. ולתזונה נכונה יש יש מקום מאוד הכרחי בהתפתחות התקינה של הילד. אנו דואגים שהילד התפתח בחוגים שונים ומגוונים ולא נותנים את הדעת לחוגי בישול או סדנאות בישול ואפיה במיוחד לילדים כך שהם יקבלו את הידע הביטחון והכלים.

 

כיצד נמנע ממאכלים אלו


האוכל המהיר לכל סוגיו הוא פתרון קל לשובע והוא לוקח חלק גדול באורח החיים המודרני. אך צריך לזכור שהוא מתאפיין בערך תזונתי מועט. גם אנחנו כהורים מנסים להימנע מאכילת דברים שאינם תורמים לתזונתינו ומנסים תחלופות שגם יהיו בריאות וגם טעימות אך לפעמים מרגישים כי אין ברירה או שלא נותנים מספיק חשיבות לנושא.
ההבדל הכמעט עיקרי בין בישול ואפיה ביתי למוצר מוכן וקנוי הוא בחומרים המשמרים וצבעי המאכל, שלהם יש השפעות רבות בחיי היום יום במיוחד אצל ילדים. ילדים רגישים יותר להשפעת צבעי המאכל המוספים במזון המהיר בגלל שטח גופם הקטן והם גם קהל יעד למזון שהתווספו לו צבעי מאכל שכך נראה להם אטרקטיבי יותר.

תזונה לקויה יכולה לגרום לכמה תסמינים לא פשוטים בחיי הילד. לדוגמת איכות השינה, שינה לא תקינה אצל  ילדים, הנובעת מחסרים תזונתיים, פוגעת בתפקוד היומיום שלהם ומתבטאת בדפוסי התנהגות כגון ישנוניות וחוסר ריכוז, אי יציבות רגשית ואי שקט. דוגמה נוספת ניתן לראות לפי מחקר שנערך בגרמניה שהראה כי  תוספי מזון בחטיפים מלוחים ומתוקים עשוי לגרום גם לפעלתנות יתר או התקפי זעם אצל ילדים.

וכמובן שאי אפשר שלא לקחת בחשבון סימפטום נוסף שהוא ההשמנה. והשמנה לא רק שיכולה לגרום לסיבוכים בריאותיים כגון סכרת ובעיות לב אלא גם לבעיות חברתיות ולפגיעה בדימוי העצמי. לכן חשוב מאוד שהילד יקבל מושג על מה נכנס לגופו וכבר מגיל צעיר ירכוש לעצמו את הבסיס הנכון וסדנאות בישול לילדים יכולות להוות מקור טוב וחוויתי לדבר.

"ילדי המפתח" נהפכו להיות תופעה שכיחה  רוב הילדים חוזרים מבית הספר ולרוב אין הורים שיקבלו את פניהם לכן לארוחת הצהריים שלהם הם כמובן יפנו לדברים הטעימים שלא צריך להתאמץ מידי בשבילם כגון: פלאפל שוארמה או פיצה ולקינוח איזה חטיף או ממתק. או שפשוט מכינים לעצמם לאכול ממזון תעשייתי שרק צריך לחמם במיקרוגל. נכון שזה פשוט וקל ולא מצריך עבודה, אך ברגע שהילדים יהיו מודעים למה שהם מכניסים לגוף, הם ישמחו להכין לעצמם את ארוחת הצהריים והכי חשוב את הקינוחים. וכך אנו יכולים להיות בראש שקט שהילדים אוכלים נכון.

כך אפשר להפוך את הדיאטה של הילד או בכלל את תזונתו מקושי לחוויה משפחתית של בישולים ואפיה ועשייה משותפת שלכל אחת מבני המשפחה יש חלק. ואם אין להורים את הכוח או הידע להעביר לילדהם אפשר לפתוח בפני הילד עולם ומלאו של טעמים וריחות והמון ידע שיתרום לו לעתיד על ידי חוגי אפיה ובישול וכך הלמידה הופכת למהנה.
בתור הורים תפקידנו מאוד חשוב, אנו צריכים לתת לילד גם את הידע וגם את הכלים לבישול ואפיה ולהראות להם שהשד לא כזה נורא ואפילו מהנה וטעים. חשוב שניתן לילדים כלים לשליטה מה נכנס לגופם ונראה להם שתפקיד התזונה גם באחריותם וגם להם יש את הזכות והעונג לבשל ולאפות. כמובן שאם הם קטנים מידי הכל בהשגחת מבוגר אחראי.

 

רוית חן מנהלת סדנאות בישול ואפייה שף בכיף.
לפרטים 0543978782